„Bolile nu apar chiar din senin” – apreciază psihologul Cyril Tarquinio în studiul cu același nume (Editura Trei, 2023) în care vorbește atât despre impactul evenimentelor negative asupra sănătății noastre, în copilărie și la vârsta adultă, cât și despre soluții pentru a combate aceste consecințe. Specialistul francez ne invită în această captivantă călătorie științifică cu un scop precis: limpezirea universului psihologic uman. Sună pompos? Vă las, atunci, pe mâna lui Cyril Tarquinio: „Mă voi strădui să vă destind și, cine știe, poate chiar să vă fac să râdeți grație unor povești de viață care reflectă, cred, cu umor, poate și cu un pic de malițiozitate, subiectul sănătății. Este preferabil să nu luăm viața prea în serios, mai ales atunci când nici aceasta nu ne menajează”.
Povara de pe umerii noștri
Tonul glumeț a fost înlocuit însă rapid: „Nici măcar un savant multidisciplinar nu este capabil astăzi să realizeze o sinteză coerentă a stării noastre de sănătate, una care să țină cont deopotrivă de organele noastre, de corpul nostru, de emoțiile noastre, de experiența noastră psihologică, de spiritualitatea noastră și de cadrul fizic concret în care trăim”. Și-atunci? „Nouă ne revine responsabilitatea de a ne dezvolta capacitatea de cunoaștere, înțelegere și integrare a stării de sănătate, dincolo de analizele medicale și interpretările acestora. Impactul evenimentelor negative asupra sănătății noastre, de pildă, ne poate ajuta să conștientizăm cât de important este să ne acordăm atenție și să ne îngrijim”.
Hormonii buclucași
Altfel? „Ruptura de propria poveste de viață, ignorarea stărilor de rău, a propriului sine, toate aceste neglijențe generează stres (acut sau cronic) care ulterior ne poate afecta și mai intens”. Cum? „Stresul și frica activează producerea de adrenalină și de cortizol, cu efecte patogene asupra sănătății și dezvoltării creierului. În stresul cronic (prelungit), substanțe cum este cortizolul alterează circuitul limbic al memoriei și emoțiilor. La fel, catecolaminele provoacă anomalii vasculare: aritmii cardiace, hipertensiune. Aceste anomalii cronice cerebrale și cardiace sunt consecința unor probleme în dezvoltarea afectivă a indivizilor (fie copii, fie adulți), dar pot fi și precursoarele unor boli care implică sistemul imunitar atunci când acesta își pierde rolul de apărare, bombardat fiind cu secreția continuă și ridicată a acestor hormoni”.
Patologii autoimune, diabet, obezitate
În completare: „Rănile psihice provocate de stres cumulativ și de traume pot duce la dereglări biologice cum este inflamația silențioasă cronică, iar instalarea acestei inflamații cronice va favoriza, pe termen mai scurt sau mai lung, dezvoltarea unor patologii, în principal a celor autoimune, a diabetului sau obezității”. Toate aceste probleme cu potențial negativ asupra sănătății noastre pot fi evitate prin prevenție, prin consiliere și psihoterapie care să ne ajute să înțelegem cum funcționează organismul nostru. „Dacă știm aceste lucruri, vom ști și să ne apărăm”, a conchis psihologul Cyril Tarquinio.
Un profesor în slujba sănătății
Cyril Tarquinio este psiholog, profesor de Psihologia sănătății și Psihologie clinică la Université de Lorraine (Metz), fondator al Centrului Pierre Janet de la Université de Lorraine și supervizor EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). A scris numeroase lucrări de psihologie clinică și psihoterapie.
„Nouă ne revine responsabilitatea de a ne dezvolta capacitatea de cunoaștere, înțelegere și integrare a stării de sănătate, dincolo de analizele medicale și interpretările acestora”, Cyril Tarquinio, profesor de psihologia sănătății
„Stresul și frica activează producerea de adrenalină și de cortizol, cu efecte patogene asupra sănătății și dezvoltării creierului”, Cyril Tarquinio
››› Vezi galeria foto ‹‹‹