Șoșoacă s-a prăbușit sub pragul electoral. AUR suflă în ceafa PSD și se află, în continuare, în fața PNL

USR ar mai prinde 9% din voturi. Sub pragul electoral se află UDMR, PMP și Pro România. 42% dintre cei chestionați au răspuns că aceste alegeri europarlamentare le va influența viața, iar 56% nu sunt de acord cu ieșirea României din Uniunea Europeană.

Conform sondajului INSOMAR, realizat, la nivel național, prin telefon, în perioada 8-9 ianuarie 2024, pe un eșantion de 1.050 de respondenți, la întrebarea cu ce partid ați vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, PSD a ieșit pe primul loc, însă cu doar 25 de procente. Locul al doilea este ocupat de partidul AUR, cu 22 dee procente, urmat de Partidul Național Liberal, cu 21 la sută.

Poziția a patra este ocupată de USR, cu 9 la sută din intenția de vot. Tot 9 procente se adaugă în dreptul „altui partid”, fără a fi nominalizat. Formațiunea SOS România, înființată de senatoarea Diana Șoșoacă, este creditată, în acest sondaj de opinie, cu doar 3 la sută din voturi, sub pragul electoral. Același procent se regăsește și în dreptul UDMR, dar și în dreptul unei alianțe de partide reunite sub denumirea de Blocul Suveranist.

Partidul Mișcarea Populară, înființat de Traian Băsescu și care este reprezentat, în actuala legislatură, în Parlamentul European, ar primi, în 2024, doar 2% din voturi, fiind la egalitate cu „alte partide”. Pe ultimul loc se află Partidul Pro România, condus de fostul premier Victor Ponta, cu 1%.

Suveraniștii, împreună, ar obține 27 de procente

Reamintim că, în luna decembrie a anului trecut, și CURS a efectuat un sondaj la nivel național, pentru a testa intenția de vot a electoratului cu privire la alegerile europarlamentare ce urmează a avea loc în luna iunie a anului curent. PSD era creditat, atunci, cu 31%, iar AUR și PNL cu câte 19 procente fiecare. USR avea, ca și acum, o intenția de vot de 9 la sută. 

Spre deosebire de INSOMAR, în ianuarie 2024, CURS dădea, în decembrie 2023, partidul Dianei Șoșoacă la un procent de 5%, la limita pragului electoral. UDMR și PMP erau creditate cu câte 4 procente, în timp ce partidul lui Victor Ponta cu un scor dublu, mai exact de 2%. Interesant este că, la finalul anului trecut, Victor Ponta a anunțat că nu va candida pe listele PSD la alegerile de anul acesta și că formațiunea pe care o conduce va merge independent la cele patru scrutinuri electorale.

Deși, conform INSOMAR, Diana Șoșoacă cunoaște  o prăbușire de două procente față de ce prezenta CURS la finalul anului trecut, un calcul simplu arată că grupările autointitulate suveraniste se află pe primul loc în preferințele electoratului. Adunând procentele AUR (22%), ale SOS România (3%) și ale Blocului Suveranist (3%), constatăm că aceste formațiuni, împreună, au o intenție de vot de 27 de procente, cu două mai mult decât PSD, cu 6 mai mult decât PNL și cu 18 mai mult decât USR.

Blocul Suveranist este o alianță înființată în anul 2023, din care fac parte Partidul Dreapta Republicană, Partidul Neamul Românesc, Coaliția pentru Națiune, Partidul Reformator, Partidul Uniunea Populară Social Creștină, Liga pentru Unificarea Patrioților și Partidul Patria.

Evoluția scorurilor față de ultimele alegeri europene

Raportat la ultimele alegeri europarlamentare, care au avut loc în data de 26 mai 2019, evoluția scorurilor electorale ale principalelor formațiuni politice din România pare să fie una dramatică.

PNL ocupa, la acel moment, primul loc, obținând 27% din voturi. Astăzi, sondajul INSOMAR dă formațiunea liberală cu 6 procente mai jos. PSD, care a ieșit, acum cinci ani, pe locul 2, cu 22,5%, are, astăzi, o cotă mai mare cu 2,5%. USR, în schimb, care obținea, în 2019, un scor de 22,36%, are, în 2024, o intenție de vot cu 13,36% mai scăzută.

Pro România se află, în prezent, pe ultimul loc, cu 1%, în condițiile în care, în 2019, accedea în Parlamentul European cu 6,44 la sută. Iar PMP făcea, atunci, pragul electoral, cu un scor de 5,76%. 

UDMR riscă, pentru prima dată, să nu facă pragul electoral, după ce, acum cinci ani, obinea 5,15 procente la alegerile pentru Parlamentul European.

19% dintre cei chestionați ar fi de acord cu ieșirea României din UE

Alegerile europarlamentare din luna iunie a anului curent înseamnă, pentru România, un număr de 33 de locuri eligibile de deputat în Parlamentul European. Sondajul INSOMAR a testat și interesul cetățenilor români chestionați cu privire la aceste alegeri. 42 la sută dintre cei intervievați au răspuns că alegerile europene le va influența viața, în timp ce 35 la sută nu s-au pronunțat cu privire la această chestiune. Celelalte 23 de procente cred că alegerile europarlamentare nu vor avea nicio influență asupra lor.

Sondajul a introdus în discuție și tema RO-Exit, adică ieșirea României din Uniunea Europeană. 56% dintre cei chestionați nu agreează o astfel de idee, iar 25% nu s-au pronunțat. Doar 19 la sută dintre respondenți sunt de acord cu ieșirea României din UE.

În ceea ce privește încrederea acordată familiilor politice europene din care fac parte și partidele românești, cea mai mare cotă o are Partidul Socialiștilor Europeni, cu 36%, urmat de mișcările suveraniste, cu 34%, de Partidul Popular European (la care sunt afiliate PNL, PMP și UDMR), cu 32%, iar 17% dintre respondenți au indicat partidele de extremă dreapta.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *