Comunicarea nonverbală este instinctivă și mai greu de falsificat

Fiecare mișcare sau combinație de mișcări ale corpului – cum ar fi schimbările de postură, direcția ochilor, gesturile membrelor și expresiile feței – oferă semnale altora, iar aceste indicii pot fi subtile sau evidente și pot fi contradictorii: o persoană ar putea spune un lucru în timp ce limbajul corpului transmite un mesaj complet diferit. Comunicarea nonverbală este adesea instinctivă și de obicei nu este ușor de falsificat, este, în general, mai indicativă a sentimentelor adevărate ale unei persoane.

Oamenii se pot exprima într-o gamă aproape infinită de moduri, iar semnificația unor expresii sau gesturi specifice poate varia de la o persoană la alta. Cu toate acestea, recunoașterea micilor schimbări în postură, expresii faciale, mișcări ale ochilor și multe altele vă poate ajuta să observați când ar putea exista mai multe lucruri pe care le spune cel cu care discutați. Iată câteva repere.

Postura

Oamenii indică adesea cum se simt prin felul în care se poartă. O persoană care se simte neliniștită, nervoasă sau se teme de ceva, poate: să se retragă în scaun, să se  aplece înainte ori să își întoarcă ușor corpul în lateral. Schimbarea frecventă a poziției sau înclinarea îndepărtată pot sugera, de asemenea, disconfort sau neliniște.

Mâinile. Degetele tremurând pot indica anxietate sau frică, pumnii care se strâng sau strâng marginile hainelor sau ale mobilierului pot sugera furie, mâinile agitate (răsucirea, jocul cu obiecte) pot sugera anxietate sau nervozitate, în timp ce unii oameni au aceste comportamente atunci când mint sau înfrumusețează o poveste, nu este întotdeauna cazul. Plasarea unei mâini pe cap sau frecarea capului, gâtului – pot fi toate gesturi liniștitoare, dar pot sugera, de asemenea, neliniște sau nervozitate, în timp ce ținerea unui obiect ca barieră (geantă de mână, servietă, pernă sau carte) poate sugera necesitatea de a se proteja sau de a-i bloca pe ceilalți.

De asemenea, brațele încrucișate pot sugera defensivitate, dorința de a se proteja sau lipsa disponibilității de a împărtăși informații, în timp ce brațele deschise sau relaxate ar putea sugera disponibilitatea de a comunica.

Expresia facială

Mulți oameni nu au probleme în a afișa expresii faciale evidente. Dar, practicând, este în general ușor să-ți controlezi expresiile faciale și să ascunzi ceea ce simți cu adevărat, zâmbind pe jumătate când ești trist sau supărat, râzând când ești dezamăgit și așa mai departe. Cu toate acestea, microexpresiile sunt expresii rapide, care sunt foarte greu de falsificat. S-ar putea să observați ceva care se schimbă pe fața altei persoane, dar sunteți mai puțin siguri despre ceea ce s-a întâmplat de fapt.

Dacă surprinzi o microexpresie, știi că aceasta transmite de obicei ceea ce simte cineva cu adevărat:

– sprâncenele ridicate sau trase împreună – pot sugera frică sau dezgust;

– sprâncenele coborâte, buzele tensionate și maxilarul fixat – pot sugera furie;

– obrajii ridicați, colțurile buzelor trase în spate și ridurile dintre exteriorul nasului și buzei – pot sugera fericire;

– colțurile buzelor joase, buza inferioară înfundată și o cută între sprâncene – pot sugera tristețe;

– mușcăturile buzelor ar putea indica nervozitate, în timp ce buzele strânse ar putea sugera dezacord sau dezaprobare.

Contactul vizual

Cineva care nu poate poate face contact vizual cu tine ar putea fi nervos, mai ales dacă privește în jos. De asemenea, ar putea fi plictisit, să se simtă inconfortabil sau să aibă îndoieli. „Privirea în altă parte și în partea dreaptă ar putea indica o minciună. Unele cercetări sugerează că oamenii pot privi spre dreapta atunci când inventează lucrurile și spre stânga atunci când își amintesc ceva. Dar, din nou, aceasta nu este o garanție sigură a înșelăciunii. Urmăriți privirea unei persoane. Oamenii privesc adesea spre ceva semnificativ pentru experiența lor actuală. Privirea la fereastră sau ușă ar putea sugera că ar prefera să fie în altă parte. Privirea la ceas ar putea însemna că vor ca întâlnirea să se termine. De asemenea, ajută să observați modele intermitente. Clipirea rapidă ar putea indica stres, astfel încât cineva care vorbește calm, dar clipește rapid, ar putea fi mai supărat decât spune sau arată”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Picioarele

Picioarele încrucișate ar putea sugera că persoana respectivă se simte inconfortabil cu tine, iar o persoană ar putea să își încrucișeze picioarele atunci când dorește să încheie discuția sau nu are chef să discute un anumit subiect. Cei care bat sau zgâlțâie picioarele dau semne de nervozitate, neliniște, plictiseală sau chiar iritare.

Tonul vocii

Tonul vocii poate fi, de asemenea, informativ. Este concis, vorbește repezit, punând accent pe anumite cuvinte? Ar putea fi supărat sau frustrat. Vorbește încet, de parcă ar cântări fiecare cuvânt? S-ar putea să ia în considerare ceva nou sau să împărtășească ceva dureros. Un ton redus și liniștit al vocii ar putea indica tristețe sau jenă. Vorbirea pe un ton mai răspicat sau mai rapid decât de obicei ar putea sugera nervozitate, rea-credință sau teamă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *