În anul 1994, când era studentă la chimie și muziciană desăvârșită la Tsinghua, Zhu Ling a început să aibă simptome inexplicabile, inclusiv dureri de stomac și pierderea părului. Mai târziu s-a descoperit că erau consecințele otrăvirii cu taliu, o substanță extrem de toxică, potrivit CNN.
Otrăvirea a lăsat-o pe Zhu practic oarbă și cu capacitatea mentală a unui copil de 6 ani.
Ea a suferit luni de zile și a intrat în cele din urmă în comă înainte de a i se diagnostica cauza bolii. În ciuda suspiciunilor de crimă și a unei anchete a poliției, nimeni nu a fost acuzat vreodată.
Cazul lui Zhu a captat atenția întregii țări de-a lungul deceniilor. Sâmbătă, moartea ei a fost cel mai căutat subiect pe Weibo, cu peste 400 de milioane de vizualizări până sâmbătă după-amiază, în timp ce utilizatorii chinezi de internet își exprimau durerea.
Mai mulți critici au acuzat autoritățile de neglijență și abandonare a investigației din cauza unor influențe puternice din partea familiei unui fost suspect. Chiar și după decesul femeii, vocile pentru responsabilitate și justiție în acest caz continuă să se facă auzite în China.
În urma otrăvirii, poliția l-a investigat pe unul dintre colegii lui Zhu, Sun Wei, dar ulterior a scăpat de acuzații, potrivit unei informații al agenției de știri de stat Xinhua.
Bunicul lui Sun a fost un oficial de rang înalt în guvernul naționalist înainte de preluarea puterii de către comuniști în China în 1949. Ulterior, el a ocupat funcții de rang înalt – deși în mare parte simbolice – până la moartea sa în 1995.
Unul dintre verișorii tatălui lui Sun a fost considerat un lider național din 1993 până în 2003, când a fost vicepreședinte al celui mai important organism politic consultativ al Chinei.
››› Vezi galeria foto ‹‹‹
(sursa: Mediafax)