Statele B9, îngrijorate de incursiunile repetate ale dronelor ruse în spațiul aerian al NATO

Potrivit declarației ministrul Apărării, formatul București 9 are, în continuare, un rol-cheie în conturarea abordării colective a flancului estic al NATO.

„Situația de securitate din regiunea Mării Negre rămâne îngrijorătoare. Ne confruntăm cu un set de amenințări în continuă evoluție, generate în principal de acțiunile agresive ale Rusiei. Aceste amenințări includ și tactici hibride – cum ar fi dezinformarea, atacurile cibernetice și eforturi continue de destabilizare a regiunii Mării Negre, cât și a întregului Flanc Estic. Statele B9 sunt profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor Federației Ruse în spațiul aerian al NATO – în Polonia, România, Letonia, cât și la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor NATO. De aceea, este necesar un răspuns robust și coordonat la nivel Aliat, precum punerea în aplicare cât mai repede, a modelului rotațional al apărării aeriene și antirachetă integrată a NATO”, a declarat ministrul.

El a spus că „noi toți aici continuăm să ne coordonăm în diferite formate multilaterale pentru a oferi tot sprijinul pentru ca forțele armate ucrainene să aibă resursele necesare pe front”.

Angel Tîlvăr a adus în atenția B9 provocările cu care se confruntă Republica Moldova, un „stat puternic afectat de acțiunile hibride ale Federației Ruse”.

„Trebuie să acordăm atenția și sprijinul necesar pentru atingerea dezideratului de integrare europeană a Republicii Moldova. Este o investiție sigură în securitatea regiunii Mării Negre și a Europei”, a spus ministrul.

El a anunțat că în 20 septembrie este planificată cea de-a doua activare a Grupului operativ pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră – MCM BLACK SEA.

„Unul din proiectele prioritare la nivelul B9, cât și la nivelul întregii Alianțe, este dezvoltarea de coridoare de mobilitate pentru forțele și capabilitățile aliate, asigurând astfel desfășurarea rapidă a acestora, în întreaga zonă de responsabilitate a SACEUR. Desigur, cooperarea și coordonarea în aceste domenii, inclusiv prin implicarea finanțării în comun, atât în cadrul NATO, cât și al UE, sunt esențiale”, a adăugat ministrul Apărării.

(sursa: Mediafax)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *