În urma analizei mostrelor colectate de misiunea chineză s-au găsit fragmente de bazalt (rocă vulcanică formată în urma unei erupții) care datează de peste 4,2 miliarde de ani. Descoperirile au fost publicate vineri în revistele Nature și Science.
În timp ce oamenii de știință cunoșteau deja activitatea vulcanică de pe partea apropiată a lunii, pe care o putem vedea de pe Pământ, „partea întunecată” este foarte diferită din punct de vedere geologic și rămâne în mare parte neexplorată.
Mostrele de rocă și praf – primele care au fost prelevate de pe partea îndepărtată a Lunii – au fost colectate de nava spațială Chang’e-6, în urma unei misiuni de aproape două luni, plină de riscuri.
Sub conducerea experților de la Academia Chineză de Științe, cercetătorii au utilizat datarea radiometrică pentru a determina vârsta rocilor vulcanice.
Analiza lor a arătat, de asemenea, că o erupție „surprinzător de recentă” a avut loc în urmă cu aproximativ 2,83 miliarde de ani.
„Acesta este un studiu incredibil de interesant”, a scris profesorul Qiuli Li de la Institutul de Geologie și Geofizică într-o analiză detaliată. „Este primul studiu geocronologic care provine din probele Chang’e-6 și va avea o importanță imensă pentru comunitatea științifică (…)”.
(sursa: Mediafax) Citește pe Antena3.ro
Meciul România-Kosovo din Liga Națiunilor a fost abandonat de oaspeți la scorul de 0-0, înainte de final. Lucescu: Au fost penibili